středa 30. září 2015

To je otázka

Není to klasická kniha. A není to ani obrázková kniha... 


Na každé dvoustraně najdete maximálně tři holé věty. Každá z těch vět si ovšem kolem sebe vytváří samostatný vesmír - kladou filozofující otázky, které napadnou dřív nebo později každé dítě: "Proč žiju? Proč existuje svět? Můžu se spolehnout na to, že si pamatuju, co se doopravdy stalo? Jak to, že mi nohy jdou tam, kam chci, když myslím na něco úplně jiného?" Žádné odpovědi, jen otázky... Na vedlejší straně je pak "ilustrační obrázek", který otázky doprovází. 

 
Už to samo o sobě je strašně fajn, pokud si vezmete knížku do postele a před spaním si o libovolné dvoustraně s dítětem povídáte. Pak je tady ale ještě druhá rovina čtení a to je příběh vyprávěný pouze obrázky. V něm se totiž postavička chlapce z obálky vydává na cestu, která... V polovině vám dojde, že je to vlastně strašlivě smutné!
 
Před koncem si trochu vydechnete, protože naděje a nové začátky přicházejí v různých podobách a ví to i Jostein Gaarder, takže do nejtemnějších severských depresí se tu naštěstí nedostanete. 
Shrnuto: krásná knížka, která nutí přemýšlet ty, kteří poslouchají, i ty, kteří čtou...


Moc se mi líbí poetické ilustrace Akina Düzakina, které jdou do zastřených sépiových, zelených a modrých tónů a do černobílé, když se příběh dostává do minulosti... Oficiálně je to pro děti od sedmi let a myslím, že už od pěti se o tom dá začít mluvit...

Jostein Gaarder: To je otázka - vydal Albatros roku 2013
Ilustroval Akin Düzakin, přeložila Jarka Vrbová

PS: Norského autora Josteina Gaardera asi znáte díky knize Sofiin svět (1991), v roce 2014 vyšla v Albatrosu jeho dětská kniha Anna – Jaký bude rok 2082?

Žádné komentáře:

Okomentovat