středa 2. září 2015

Dobrodružství pavouka Čendy - díl první až třetí


K Pavoukovi mám speciální vztah, protože jsem na motivy prvního dílu napsala pro Český rozhlas Brno rozhlasovou pohádku Dobrodružství ve starém domě. I proto mám prvního Čendu v klasickém velkém formátu, zatímco další dvě pokračování už v kapesní cestovní verzi. Ono by totiž jedno pokračování stačilo. Druhé a třetí dobrodružství na sebe bezprostředně navazuje, což v úvodu trojky není zrovna stylisticky skvěle vyřešené. Ale možná má Pavel Čech prostě rád příběhy na pokračování :-)


V prvním díle čteme o neobvyklém přátelství pavouka Čendy a dřevěné kukačky. Ti dva vedle sebe koexistují, navzájem se potřebují, ale nehodlají si to přiznat. Svět mají "načtený" z dobrodružných románů a bezpečně odpozorovaný z okna. Ve starém domě na zbourání si v poklidu a bok po boku jen tak spokojeně hnípají. Když přijde okamžik, kdy musí změnit svůj život, trochu to zadrhne, ale nakonec ten krok do neznáma udělají: a spolu! 



Poeticky nostalgický a v čase volně rozprostřený děj jedničky vystřídá ve dvojce rychlejší tempo a napětí. Příběh se zabydluje dalšími svéráznými postavami, byť to občas vypadá jako taková autorova legrácka, pomrkávání po dětských a jiných vzorech: Čenda potkává mravence Járu, bráchu toho slavného Ferdy, či bytost zvanou Víl, která hulí houbičky a má vize... Detaily jsou trochu "na sílu", ale většina dějových faktů a zvratů dává smysl a klíčová love story dvou pavouků je velice půvabná. A ve trojce se čtenář dokonce dočká i důstojné tečky za Čendou milovanými Tarzanovými dobrodružstvími z jedničky!



V každém případě Tadeáš i Venuše mají Dobrodružství pavouka Čendy docela v oblibě a v našem pavouky dosti zabydleném domě na tato stvoření dupají opravdu jen zřídka...

Pavel Čech: Dobrodružství pavouka Čendy, 2. dobrodružství pavouka Čendy, 3. dobrodružství pavouka Čendy - vydalo nakladatelství Petrkov 2011, 2014 a 2015

Žádné komentáře:

Okomentovat