středa 2. září 2015

Lyžníci z Plískanic

Perfektní kniha pro rodiče, kteří rádi lyžují! Bjorn R. Lie jim totiž s Lyžníky z Plískanic dává super lákadlo, díky kterému snad i děti zahoří láskou k bílé stopě! 


Jsou to jen "obrázky" ze života jednoho horského městečka a jeho okolí. Na každé dvoustránce se odehraje jeden či více mikropříběhů a malí čtenáři se seznámí z rozmanitými tvářemi hor i jejich obyvatel, sledují radost z lyžování a pohybu v přírodě, potkají se letmo i s tradicemi a libůstkami domorodců. 


Je to vtipné, dýchne z toho poklidná staromilská nálada huňatých svetrů a vázání typu Kandahár, ale zároveň sledujeme skandinávsky "hyperkoretní a genderově vyvážený" svět, ve kterém je přece jasné, že "antropomorfizovaná zaječice" randí s člověkem, sjezdovku terorizuje bezohledná člověčice,  vtipálek Olaf Zlomhůlka je slon a snad jen reklamní katalog zimních pletených kukel Dagny Svetrsenové je kompletně nafocený na "bílých Evropanech", byť jinak mezi občany Plískanic defilují i Afroameričané, Indové, nebo Romové. 


Každý z desítek hlavních i vedlejších hrdinů pokládá svůj miniaturní kamínek do výsledné mozaiky. Textem se šetří, ale dětem to v žádném případě nevadí. Naše nejoblíbenější zábava se hraje s předsádkou - děti ukazují na vybrané kresby a díky tomu přesně ví, co je klistr nebo jakou pochoutkou se živí lyžaři při dlouhých přejezdech (rozinkama).
Prostě krásná, vtipná a milá knížka.

PS: pokud navíc podprahově zafunguje tak, jak má, bude na světě o pár lyžařů víc a televizních tlouštíků míň - otestujte i u vás doma a dejte vědět :-)

Bjorn R. Lie: Lyžníci z Plískanic  - vydal Baobab v edici Baosvět roku 2014 - cena 270 Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat