čtvrtek 10. září 2015

Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa

Super knížka pro menší děti, které mají rády dobrodružné příběhy a bojovníky. Tappi sice podniká nebezpečné akce, ale slovy filmových titulků: během natáčení nepřišla k úhoně žádná živá bytost. 



Tahle knížka je totiž vtipná a veskrze mírumilovná, což byste u Vikingů tak úplně očekávat nemuseli. On ji také nenapsal žádný seveřan, ale Polák Marcin Mortka. Ve výsledku to ale vůbec nic neznamená. Tappi je prostě dobře a živě napsaný příběh s přiměřeně dávkovaným "ponaučením", který navíc nemusíte cenzurovat ani útlocitnějším povahám. Má jasnou a promyšlenou strukturu, plastické charaktery, napětí, momenty překvapení a zároveň zůstává záměrně dětsky naivní. Mortka je otec dvou dětí, takže lehce nabádavý rodičovský tón jeho vyprávění nezapře. Tappi žije ve světě, kde se nezabíjí, neumírá a dobro vítězí nad zlem. Tak už to prostě je.




Ústřední dvojka sympaťáků - Viking Tappi a sob Chichotek - tvoří podobně komicky kontrastní duo jako třeba Laurel a Hardy - co do fyzičky a konfekční velikosti i temperamentu a způsobu myšlení. Na začátku se kvůli Chichotkovým lotrovinám málem porvou, ale potom zjistí, že spolu jim bude mnohem líp. Zvlášť, když začíná tuhá severská zima. A když už se přiměřeně dlouho mrcasí po Šeptajícím lese a prožívají různé veselé příhody, dojde i na SKUTEČNĚ VELKÝ ÚKOL - dobrodružství, které je přinutí vystoupit ze zajetých kolejí, překonat sami sebe - ať už svou lenost, nebo strach.



Vedlejších postav zvířat, lidí, trollů a dalších nadpřirozených bytostí tu není ani moc, ani málo a většina z nich je představena vlastní kapitolou, takže dítě nemá takový problém zorientovat se v přibývajícím ději. Navíc každý z drobných "zahřívacích" příběhů na začátku vyprávění má smysl - postupně se totiž splétají a vytvářejí obraz Tappiho světa. Konec pak všechny zúčastněné spojí, nebo spíš - postaví proti sobě, jak už to u finální bitvy bývá.

HOST připravuje i pokračování s názvem Tappiho putování po Šumících mořích  

PS: Líbí se mi také, jak je knížka graficky vybavená - úprava odkazuje tak trochu ke starým kronikám. Tadeáš i já doporučujeme!

Marcin Mortka: Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa - vydal HOST roku 2015 - cena 249 Kč
Ilustrace Marta Kurczewska




Žádné komentáře:

Okomentovat