středa 22. května 2013

Benoit Delalandre: Draci a nestvůry - Můj Larousse

Jedna z prvních „regulérních“ knížek, do které se Tadeáš zamiloval. V bestiáři defilují příběhy známých firem (evropský i čínský drak, upír, bazilišek, yetti) i poměrně neobvyklé příšery a stvoření (Žužupari, Mokele Mbembe, Katoblepas) nebo literární postavy jako Drákula, Bludný Holanďan a Modrovous. Samostatný oddíl mají i nestvůry z antických bájí. U každé postavičky se navíc uvádí stručná informace o výskytu, velikosti nebo stravovacích zvyklostech (lidské maso, špína po koupání a spol.). 


H’awuahua nám jednu dobu pomáhala dostat Tada do postele. Část příbuzenstva tvrdí, že tím dítě děsíme… V dlouhodobé perspektivě je to, myslím, blbost. A co se mne týče, raději budu žít ve světě zabydleném fantastickými bytostmi, než v domácnosti u Barbie a Bleska McQueena.

  
Proč si to pořídit:
Spousta obrázků a k tomu několik řádků vtipně napsaného textu. Jednotlivé kapitoly si navíc rozebralo čtrnáct ilustrátorů, takže příšerky vizuálně nesplývají. A minimálně polovina bytostí je i součástí našeho literárního a historického kánonu.

Vydavatelství Mladá fronta, 2007 (k dostání teď už spíš v knihovnách)

Žádné komentáře:

Okomentovat