úterý 10. listopadu 2015

Ježíšek

Knížku Hany Skálové Ježíšek dostaly děti k loňským Vánocům, což byla trochu škoda, protože spousta popisovaných tradicí se váže k období před Štědrým dnem. Prožít advent nejen jako okýnko v čokoládovém kalendáři se tedy chystáme letos.



Na začátek musím přiznat, že nejsem fanoušek Ježíše Krista a všech těch církevních tanečků okolo toho. Ale ráda bych, aby děti tento způsob uvažování, který formoval naši novodobou evropskou civilizaci, poznaly a případně z toho vycházely ve svém dalším životě. Podíl náboženství, tradic, informací, nápadů, podnětů k vlastnímu tvoření, dětských povídek a pohádkově laděných příběhů současných autorů mi v téhle knížce docela vyhovuje. Je tam kapitola věnovaná oslavám adventu v ostatních zemích i přesahy do historie (peripetie vzniku Pražského Jezulátka nebo betlémů), což mi přijde fajn.


V Ježíškovi zkrátka najdete kompletní manuál pro čekání na Vánoce. Odstartovat je můžete už 30. listopadu během "jedné z nejtajemnějších nocí v roce", jak se dozvíte v zdejším "kalendáriu" adventu. Informace, že na Ondřeje vylézají ze země zlí duchové a otevírají bránu mrazivé zimě, má docela fajn potenciál pro odvážnou noční výpravu...




Váš prosincový režim bude s Ježíškem vypadat nějak takto:
Přečtete si zimní básničky. Pokusíte se zazpívat koledy a vánoční písničky, třeba Suchého a Šlitrovu Purpuru. Vyrobíte si tématické dekorace: adventní svícen, andělská křídla, staročeský vrkoč, krmítko, sněhovou lucernu, atd... Upečete a uvaříte podle starobylých receptů kubu nebo pučálku. Provedete pár vánočních zvyků a případně pro příští rok zdokumentujete, zda to "fungovalo". Vyřešíte několik hádanek. A přečtete si například o Rudolfu Těsnohlídkovi a zachráněné Lidušce nebo o Joulu Pukkim. Což zní jako celkem dobrý program :-)


Moc se mi líbí ilustrace Andrey Tachezy nakombinované s "vintage" obrázky ve stylu starých vánočních pohlednic a učebnic. Navíc je část výtěžku z prodeje věnovaná organizaci Záblesk - sdružení rodičů a přátel hluchoslepých dětí.


Hana Skálová: Ježíšek
S povídkami Ivony Březinové, Miloše Kratochvíla a Daniely Krolupperové
Vydala Mladá fronta roku 2010. Určeno pro děti od 5 let.

1 komentář:

  1. Tak i s dvouletou Oli jsme si celkem početli a povyráběli. Díky za tip a hezké Vánoce :)

    OdpovědětVymazat