středa 12. června 2013

Šmalcova ABECEDA

 
-->
Ohmataná, místy potrhaná a umolousaná od všeho možného. Tak vypadá naše Šmalcova ABECEDA po zhruba roce a půl užívání. Byly doby, kdy ji Tadeáš vyžadoval neustále. Teď ustoupila novým objevům, ale až se začneme učit písmena, vrátí se v plné slávě.




 Ilustrátor Petr Šmalec pojednal každé písmeno na dvoustranu. Na obrázek, který má většinou nějaký jednoduchý děj, nacpal maximum objektů začínajících daným písmenem. Součástí dvoustrany je básnička komentující obrázek: někdy vtipná, někdy trochu kostrbatá. Druhá, černobílá, ilustrace je spojena s hádankou. Jde většinou o logické dedukce pro větší děti. 

 
Pokud hodláte svému dítěti nenásilně rozšiřovat slovní zásobu, je to ideální kniha. Jednotlivé předměty, jevy nebo postavičky lidí a zvířat se tu objevují v nejrůznějších situacích a vztazích. A je jich tam opravdu hodně. Samozřejmě, že logiku to má často dětskou a pohádkovou: v čajovně sedí Číňan, černoch, pes čau-čau nebo čáp. Čaroděj levituje s činkou a čert přichází s člunem na čaj s rumem… To je mimochodem jedna z oblíbených částí přiložené básně… 



Vyhovuje mi, že příběhy poskytují odrazový můstek k vyprávění o věcech, které se zrovna nevyskytují v nejužším světě dítěte a přesto by je mělo začít poznávat: zabrousíme i na hřbitov, do vězení, soudní síně nebo k indiánovi na invalidním vozíčku. 

 
Další důvod, proč si knihu pořídit, jsou ilustrace Petra Šmalce: výrazné barevné plochy, spousta minidetailů, vtip a zkratka. Opravdu vydařené! Jde prostě o současný text s moderními odkazy, důvěrně dětem známými. 



  
















Ke knize si můžete dokoupit i pexeso s obrázky z knihy. Máme ho, ale netroufala jsem si ho zatím vytáhnout: není z kartonu, takže by ho Tad v tomhle věku leda  zničil. Na promyšlenou hru je zatím moc nesoustředěný (a netrpělivý). 




Jiří Dvořák, Markéta Šimková, Petr Šmalec, Radek Malý: Šmalcova ABECEDA
Nakladatelství Baobab, vydáno roku 2010, cena nyní cca 269 Kč


1 komentář:

  1. Knížka je nápaditá, notřelá, naše děti ji milují.

    Jinak díky za tento blog, jsem ulítlá na knížky a mám to štěstí, že starší syn také.

    OdpovědětVymazat