pondělí 21. prosince 2015

Flouk a Líla

Bezdrátová počítačová myš, kocour jako zaměstnanecký bonus, jeho panička slečna sekretářka Kamilka, finanční manager Hlavounek a úskalí virtuálního přátelství a počítačových her... O co jde: Flouk a Líla je pohádkový příběh ze současnosti, respektive z kanceláří korporátu, v nichž se počítačová myš Líla skamarádí s živým kocourem, který umí kouzlit. Jejich příběhy doprovázejí minietudy ostatních postav. Je to vyprávění poměrně přímočaře a přiznaně naivní, ale zároveň si drží (dětskou i spisovatelskou) úroveň, takže žádná zbytečná love story se naštěstí nekoná.



Tadeáš (5 a půl let) o Floukovi a Líle včera řekl: "To je krásná knížka, že?" Tady jsou důvody proč. 

Za prvé - dobře vybraná věková kategorie. Na zadní obálce najdete rozmezí pět až sedm let a asi jen předškoláci umějí příběh poslouchat, aniž by přidávali různé "smrtonosné" otázky typu co a proč a argumenty ve stylu, že oni přece umějí s počítačem líp než vy... 


Za druhé - aktuálnost, byť i jistá didaktičnost. Petra Dvořáková vymýšlí dětské příběhy tak, aby byly nějak "užitečné". Její Julie mezi slovy objasňovala termíny a problémy ze světa mimo jiné rozvádějících se rodičů. Flouk a Líla přinášejí první vhled do pohybování se ve virtuální realitě pro ty děti, které s počítači zatím nemají tak velké zkušenosti a spíš vzhlížejí ke svým starším sourozencům nebo rodičům, kteří jsou na Facebooku nebo v nějakém světě Minecraft, Grand Theft Auto, atd. pečení vaření. Což s sebou samozřejmě nese spoustu úskalí - od závislosti na hrách - ať už v počítači nebo mobilech až po nebezpečnou důvěru v nejrůznější virtuální vztahy a identity. Myš v knize zjistí, že "Friends" na Facebooku nemusejí být zrovna kamarádi. Kocour si vyzkouší "smrt" nanečisto, když ho v počítačové hře odstřelí nepřátelský kočičí bojovník. Ještě že ho myš stihne "respawnout" a už raději zdrhá z počítače zpátky do kanceláře, kde bojuje leda s uklizečkou ;-)


Za třetí - vizuální stránka. Flouk a Líla je krásně ilustrovaná kniha. Líbí se mi styl ilustrací, kontrasty velkých barevných ploch i to, že se do obrázků dostal napínavý děj, aniž by byly zahlcené detaily.


Petra Dvořáková: Flouk a Líla - ilustrace Kateřina Hikadová - vydal HOST roku 2015
Cena cca 249 Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat