pátek 13. září 2013

Slavní hrdinové - Moje první encyklopedie Larousse

Všeobecný kulturní rozhled ještě ve školce! A navíc jako jednoduchý komiks! Robinson Crusoe a Gulliver nebo Petr Pan, Tarzan a Alenka v kraji divů... To jsou (zatím) Tadeášovy nejoblíbenější postavy z knížky, která na prostoru dvou až čtyř stran představuje příběhy nejslavnějších hrdinů reálných, mytických nebo smyšlených. 




Orientální pohádky (Šeherezáda a spol.) se proplétají s Artušovskými legendami, klasickými i moderními díly (Romeo a Julie, Don Quijote, Čtyři mušketýři, Dracula, Mauglí, Tom Sawyer) nebo biblickým světem a antickou i egyptskou mytologií. Ilustrace si rozdělilo čtrnáct výtvarníků, takže příběhy po grafické stránce nesplývají. Každý má svůj styl: jde to od poetických a detailnějších kreseb po svým způsobem karikatury a rozmáchlé črty, které na nějakou roztomilost či popisnost kašlou.




Mám tu knížku dost ráda. Je sice psaná pro děti od pěti let, ale Tad (3) si tam intuitivně našel pár svých hrdinů, které vyžaduje prohlížet a číst. Zbytek nechávám na později. A on sám si sem tam vybere někoho dalšího...


Poslouží nejen jako stručný přehled, ale viděla bych to v pozdějších dobách i na "srovnávací analýzy" a diskuze typu "Kdo je skutečný hrdina a kdo se jen uměl dostat na titulní stránku? :-)

Slavní hrdinové - Moje první encyklopedie Larousse
Mladá fronta 2006

1 komentář:

  1. Dobrý den, nebudete knížku prodávat prosím? :) Svou recenzí jste mě tak zaujala, že už ji pár měsíců marně sháním :D. Děkuji.

    OdpovědětVymazat